Participeu a “Slow Movement” | Benvinguts al Blog de Ir Oui Come
Home Experiències de viatge Participeu a “Slow Movement”

Participeu a “Slow Movement”

par Oriol

El “Slow Movement”: prendre el teu temps

El rellotge, el temps, la pressa, la pressió… Sempre més ràpid, sempre més lluny!

Parem un moment, respirem… Agafem el costat Slow Life!

Per lluitar contra les presses de la vida moderna, el Slow Movement us proposa relentir el ritme de vida i conéixa’ns a un mateix. Va néixer el 1980 aquest moviment.

El seu logotip: el cargol! Coneixem algunes facetes d’aquest concepte…

slow mouvement voyager mieux escargot

El Slow Food

Dins el sector del menjar va néixer aquest moviment el 1986 al nord-oest d’Itàlia, a la regió de Turí. Són la reacció del fast food i avui en dia acull 10.000 membres en els 160 països.

En què consisteix el Slow Food? Una alimentació sana, variada, el més local possible. Aposta per un model just i solidari. Defensa la biodiversitat alimentària, amb poder de fruites i verdures. Sempre respectant el medi ambient.

El Slow Food defensa la cuina feta a casa, en oposició als plats industrials. Hem de tenir temps de cuinar, tastar i vigilar els detalls. Redescobrim les receptes tradicionals més antigues i fem gaudir a família i amics.

slow movement tendance
Le saviez-vous

Sabies que…?

L’eslògan dels amants del Slow Food és resumeix amb la següent fòrmula: bo, just i sa.

El Slow Travel

Aquesta modalitat es va començar a aplicar els anys 2000. Es tracta d’oferir el luxe de perdre el temps per beneficiar-se dels llocs, de l’ambient, descobrir els locals i barrejar-se amb la població local. És escollit la qualitat de l’experiència i el temps necessari per viure, més que els llocs i les activitats a fer.

També limita l’impacte del viatger en el medi ambient: escollir els mitjans de transports més nets i més lents, menjar cuina local. Simplement és comportar-se com a un turista responsable.

Per saber-ne més consulteu l’article en francès de  « Le Slow Tourisme, c’est quoi ? »

slowtourisme

La Slow City

Aquesta branca del moviment Slow va néixer 1′ any després del naixement de Slow Food. A setembre de 2018, involucra 50.000 habitants, 236 ciutats i 30 països diferents.

A aquesta data hi ha 8 ciutats Cittaslow a França, 9 a Espanya i 3 a Catalunya (Pals, Begur i Begues).

En el següent enllaç veuràs la llista sencera:  http://www.cittaslow.net/

Però, què és una Slow City justament? Un concepte per millorar la qualitat de la vida urbana: manteniment de l’espai urbà, reducció del soroll i embelliment de l’espai comú. Es posen a prova diferents obres com:

  • Encoratjar els comerços de proximitat, els productes i la consumició local.
  • Crear espais verds i zones vianants per fer passeigs.
  • Promoure una bona mobilitat
  • Afavorir les accions socials
  • Posar en valor el patrimoni i les tradicions
  • Reduir la contaminació, les molèsties sonores i lumíniques.
tendance slow movement
Le saviez-vous

Sabies que…?

Segons un estudi de l’ONU, la població urbana ha sobrepassat el 30% el 1950 i un 55% avui en dia i s’espera que pel 2050 creixerà fins el 70% amb una població mundial de 9,8 millards d’habitants.

L’objectiu del moviment Slow és dotar a les ciutats d’una dimensió humana i una serenitat per viure de la millor manera.

El distintiu Cittaslow no es dóna perquè sí, per augmentar les Slow Cities ha de complir un seguit de 72 criteris en total. Els inspectors verifiquen cada tres anys si el distintiu es por mantenir.

La Slow TV

El Slow Tv és en directe, realitat, temps real, sense muntatge, sense diàlegs ni efectes especials. Noruega ha provat aquest nou concepte des del 2009 en el seu canal públic, la NRK.

Els programes transmeten calma total, l’experiència real d’esdeveniment com un creuer, un foc de llar de focs, una pesca i un breu esdeveniment a temps real. Els programes duren moltes hores o, fins i tot, dies! És l’ocasió de veure paisatges, llacs, flames…

Els noruecs responen a la seva proposta televisiva amb un 15% de l’audiència.

El Slow Fashion

Qui no té a l’armari un parell de sabates, vestit, camisa o corbata que només s’ha utilitzat una ocasió i ja ens n’hem oblidat d’ella?

El moviment Slow aposta per eradicar un cúmul de coses inútils, tan pel planeta com per la teva cartera. Controlem els productes de bellesa i les tendències efímeres que ens envolten.

És el final de la Fast Fashion que promocionen superproduccions, frenesí de col·leccions cada quinze dies, imposició d’un estil únic, sempre a l’última moda…

El “Slow Fashion” contempla l’essencial, prendre’t el temps de reflexionar abans de comprar: ho necessito? D’on ve? Qui la fabrica? De què està fet? Quins recursos s’han utilitzat? Li faig mal al planeta?

L’idea és de re-aprofitar el número de peces de vestir i seleccionar vestits fabricats amb valors socials i ecològics respectables. Menys vestits però de més qualitat i de durabilitat.

Per això hem de tenir en compte la durabilitat, l’ètica, la responsabilitat i el sentit del reciclatge. La creativitat permet reinventar les matèries reciclant el plàstic o el cànem del pneumàtics per fer roba o accessoris. Visca el Green Touch!

Per viure el Slow Life, és suficient amb una Actitud Slow:

– Si és possible, viviu en una Slow City

– Menjar en modalitat Slow Food més sa

– Organitzar un Slow Travel més lent, més local

– Aplicar els principis de Slow Fashion, més ètic i més durable

– Mirar el Slow TV, més relaxant

tendance slow movement

Si encara voleu anar més lluny i sou responsables d’una empresa podeu fer Slow Management, Slow Work si sou treballadors, Slow Parenting si teniu fills i en parella, l’Slow Sex

 

De camí per la Societat Slow, vivim Slow, vivim millor!

Vous aimerez aussi

Laisser un commentaire

Ce site Web utilise des cookies pour améliorer votre expérience. Nous supposerons que vous êtes d'accord avec cela, mais vous pouvez vous retirer si vous le souhaitez. Accepter Lire

15585

INSCRIVEZ-VOUS À NOTRE

NEWSLETTER