El distintiu ‘Label Grand Site’ de França del País Català al Canigó | Benvinguts al Blog de Ir Oui Come
Home Cultura El distintiu ‘Label Grand Site’ de França del País Català al Canigó

El distintiu ‘Label Grand Site’ de França del País Català al Canigó

par Oriol

Un distintiu excepcional!

Grand site de France
El ‘label Grand Site de France’ és un distintiu d’Estat creat l’any 2000 i generat pel Ministeri de la Transició ecològica i solidària en matèria mediambiental. És un distintiu exigent que reconeix el valor d’un lloc i de la seva gestió respectuosa amb les principis del desenvolupament natural.A França, el 2018, només 17 llocs han obtingut aquesta distinció. Un d’aquests indrets és el Massís del Canigó.

Aquest distintiu s’entrega per 6 anys i es port retirar en qualsevol moment.

Pels llocs d’excepció!

Els Grans Llocs de França premiats són sota el marc d’una llei del 2 de maig de 1930 on “la protecció dels monuments naturals i dels llocs de caràcter artístic, històric, científic, llegendari o pintoresc” és una part significativa del territori.

Tots tenen la particularitat de ser destacable, grans, vius, inspirants, desprenen màgia, una ànima i són molt freqüentats, coneguts, apreciats pels turistes i visitants. Aquest és un dels problemes, aquests llocs tenen el risc de ser massa concorreguts i degradats pel gran número de visitants no sempre molt respectuosos amb el medi ambient.

Quin és l’objectiu del distintiu Grand Site de France?

Preservar aquests llocs excepcionals de gran notorietat vigilant que la gestió sigui conforme als principis del desenvolupament complint 3 objectius:

  • protegir i restaurar els territoris fràgils i atractius
  • organitzar un departament de qualitat
  • afavorir el desenvolupament territorial i donar a conèixer el lloc

L’equilibri és tan fràgil que necessita una gestió activa i de proximitat. És per això que les col·lectivitats locals, les habitants i els professionals participen en aquest procés de reconeixement de la marca de qualitat.

La xarxa de Grands Sites de France

Una xarxa de “Grans Llocs de França” agrupa els llocs premiats que comparteixen els valors i fixen l’objectiu d’obtenir un dia el Grand Site de France.

La Xarxa de Grans Sites de France el 2018:

  • 43 membres dels quals 17 són premiats amb el Grand Sites de France
  • més de 32 milions de visitants per any
  • 11 regions i 40 departaments
  • més de 350 municipis
  • al voltant de 900.000 habitants
Le saviez-vous

Ho sabies… ?

Cada Grand Site de França rep una escultura “Ecouter le monde”, creada per Bernard Dejonghe, per iniciativa de la Xarxa de Grans Llocs de França. Aquesta obra simbolitza els valors del distintiu de Grand Site de França.

El distintiu de Grand Site de France pel Massís del Canigó

La muntanya del Canigó, aquest massís de llegenda, aquesta muntanya sagrada i mítica dels Països Catalans, forma part dels 17 llocs premiats des de 2012. No cal dir-ho, li va com anell al dit!

grand site de france canigo

El lloc és meravellós! D’alçada fa 2.784 metres, el pic sobresurt de la plana del Rosselló i vigila els paisatges de gran varietat, cadascun millor que l’anterior. El panorama és excepcional i la situació entre el Mediterrani als cims del Pirineu Orientals també!

Durant totes les estacions: neu a l’hivern, flors i fauna a la primavera, llacs i rius a l’estiu i boscos durant la tardor. Tot l’any pots gaudir d’aquest indret.

Aquest ‘Grand Site de França’ no es limita al pic, el Massís del Canigó s’estén per 23.000 hectàrees i ocupa 60 municipis, 3 reserves naturals i nombroses zones protegides per la diversitat biològica (Natura 2000).

Tots els amants de la naturalesa s’han d’acostat a aquest indret almenys un cop a la vida per aprofitar el medi ambient únic i protegit.

Tresors a protegir…

El patrimoni del massís no es limita només a la naturalesa, també és ric i variat. Té joies d’art romànic (absis, esglésies…) i fortificacions Vauban i mines que van ser explotades fins al final del segle XX. Els mites i llegendes perduren encara avui!

Per vigilar totes aquestes riqueses hi ha el Sindicat Mixt Canigó Grand Site que promou la pràctica d’un turisme responsable, per protegir els ecosistemes fent promoció d’un turisme verd obert a tot el públic.  Per exemple, la circulació dels cotxes és limitada i es s’aposta per una mobilitat “slow turism”, menys contaminant, utilitzant burros catalans i cavalls.

Si ets fan dels llocs verds, benvinguts al Canigó, veniu a descobrir un paisatge pur i natural ben preservat. Comptem amb vosaltres!

http://www.canigo-grandsite.fr/

Vous aimerez aussi

Laisser un commentaire

Ce site Web utilise des cookies pour améliorer votre expérience. Nous supposerons que vous êtes d'accord avec cela, mais vous pouvez vous retirer si vous le souhaitez. Accepter Lire

15585

INSCRIVEZ-VOUS À NOTRE

NEWSLETTER